Publicat el 09/02/2017
El cava és una beguda delicada, i per servir-lo i degustar-lo cal tenir en compte una sèrie de consells des de la compra i la conservació fins al servei i el consum, que ens ajudaran a gaudir-ne molt més.
Segurament, la millor manera és fer-ho directament al celler, com podeu fer si visiteu les nostres caves a Sant Sadurní. Però entenem que visitar cellers és una activitat que només es pot fer de tant en tant, per això val la pena tenir alguns llocs de confiança per comprar cava o qualsevol altre vi. Llocs on tinguem la seguretat que manipulen les ampolles amb cura i que no les exposen ni a la llum ni a la calor ni a canvis bruscos de temperatura.
Examinem amb cura l'etiqueta, que ha de dur ben visible el distintiu de control de la DO Cava. Hi trobarem, a més del nom del cava, l'elaborador, el lloc, el tipus de producte (sec, brut, etc.) el període de criança (en trobareu tota la informació aquí) i les particularitats de l'ampolla (volum, anyada, graduació alcohòlica, etc.). Tot això ens ajudarà a decidir quin comprar en funció de quan vulguem consumir-lo.
El cava, i en general tots els vins, s'han de guardar resguardats de la llum, si pot ser a una temperatura que no baixi de 9ºC i no passi de 18ºC, i sobretot que no pateixi canvis sobtats de temperatura. Per tant, us recomanem guardar-lo lluny de radiadors i altres fonts de calor o de fred, i resguardats del sol i de la humitat.
A diferència dels vins, un cop desgorjat, el cava no guanya amb el temps si el guardem a casa. Ans el contrari, pot experimentar una lleugera oxidació donada la porositat dels taps de suro, malgrat la bona qualitat dels mateixos. Per tant, es recomana beure'l relativament aviat,un cop efectuada la compra.
Un cop oberta l'ampolla, si no ens l'acabem, s'ha de guardar ben tapada i a la nevera, ja que la temperatura contribueix a l'oxidació dels vins.
Degustar el cava a la temperatura adequada és la millor manera de gaudir-ne plenament. La temperatura acceptada comunament i que recomana el Consell Regulador de la Denominació d'Origen és d'entre 5 i 8º C; els caves més joves se serviran més freds, i els reserves i grans reserves, no tant.
Per refredar-les, les ampolles es poden posar a la nevera un parell o tres d'hores abans del consum, o mitja hora abans en un recipient amb aigua, gel i sal. També es recomana evitar el congelador per refredar-lo, ja que un canvi sobtat de temperatura pot perjudicar les característiques d'un producte que ha requerit tanta cura en la seva elaboració.
Seguint la recomanació oficial, hem de pensar que la copa ens ha de permetre gaudir del color i aroma, i de la mida i el rosari de les bombolles pujant cap a la superfície. Per això cal una copa transparent, aflautada o en forma de tulipa.
El cava, ja ho hem dit, és un vi delicat; per tant a l'hora de servir-lo evitarem moviments bruscos quan el destapem, per tal de no perdre líquid ni escuma. El servirem inclinant l'ampolla i fent relliscar suaument el líquid per la paret de la copa, fent una petita aturada per deixar baixar la primera escuma, abans d'acabar d'omplir la copa. Aquesta no l'omplirem més de 2/3 per tal que el cava no perdi la seva temperatura òptima.