Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar la navegació dels usuaris, analitzar els seus hàbits de navegació en Internet per a poder mostrar-li publicitat relacionada amb el seu perfil de navegació i per a adaptar el contingut a l'idioma del seu navegador. En prémer ACCEPTAR consent aquestes cookies. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement aquest enllaç
A Celler Vell ens dirigim de forma responsable a consumidors adults. Per això necessitem verificar la teva edat abans de començar.
En confirmar que ets major de 18 anys, acceptes els nostres Termes i condicions i la nostra Política de privacitat.
Sóc menor de 18 anys
Sóc major de 18 anys

No tots els raïms serveixen per fer cava

Publicat el 25/08/2016

No tots els raïms serveixen per fer cava

Al món es cultiven dues mil varietats de raïm, tant per ser consumides com a fruita com per fer-ne sucs o per elaborar-ne vins i caves. Es podria fer cava amb totes elles?

La resposta teòrica a les dues preguntes seria que sí, però en realitat no és així, perquè el cava és un producte sotmès a les normes del Consell Regulador de la Denominació d'Origen, fixades per llei, i que ha de complir per poder-se dir així. I aquestes normes diuen que només es poden fer servir nou varietats de raïm per elaborar cava.

I raïm negre? Se'n pot usar per fer cava? En aquest cas, la resposta és que sí, però tampoc qualsevol varietat. Vegem quins raïms podem trobar a l'etiqueta d'una ampolla de la DO Cava.

Els raïms tradicionals, amb els quals anys enrere s'elaboraven la majoria de caves, són el macabeu, el xarel·lo i la parellada. El primer aporta dolçor i perfum; el segon, finesa, frescor i aroma, i el tercer, cos i estructura. Hi ha una altra varietat blanca que els darrers anys ha adquirit molt protagonisme en l'elaboració del cava, la chardonnay, i la cinquena seria la malvasia o subirat parent.

Però ja hem dit que també es poden fer servir varietats negres. Concretament, la denominació d'origen autoritza l'ús de garnatxa, trepat, pinot negre i monastrell. Aquesta última és la varietat amb la qual es va iniciar l'elaboració del cava, però amb els anys la seva presència ha esdevingut molt minoritària, gairebé testimonial. I la trepat només es pot utilitzar en el cava rosat.

Amb aquests raïms s'elabora el vi base; a partir d'aquí, amb les mateixes varietats la saviesa de cada elaborador donarà al seu producte els trets característics que el faran diferent de tots els altres.

Les nostres varietats

Pels caves que comercialitzem actualment, fem servir sis d'aquestes varietats autoritzades del Consell Regulador de la DO.

El Semisec, el Brut i el Brut nature els fem amb les tres varietats tradicionals, macabeu, parellada i xarel·lo, mentre que l'Extra brut reserva i l'Extra brut gran reserva incorporen a aquestes tres la chardonnay.

El cava rosat i els dos de més alta gamma de la casa, l'Estruch i el Cuvée Les Solanes, són els que menys utilitzen les tres varietats tradicionals.

L'Extra brut rosé s'elabora amb garnatxa i pinot noir, i l'Estruch, un cava brut nature gran reserva eco, es fa també amb pinot noir i chardonnay.

Finalment, el Cuvée Les Solanes porta a parts iguals vins d'aquestes dues varietats i la tradicional xarel·lo

PRODUCTES RELACIONATS

Celler Vell Brut Reserva ECO

Elaborat amb varietats tradicionals. Complement ideal per als àpats informals,...

Celler Vell Brut Nature Reserva ECO

Elaborat amb les tradicionals Xarel·lo, Macabeu i Parellada. Aroma amb...

Estruch Extra Brut Rosé ECO

Rosat brillant, d'aroma floral i gust molt afruitat. Ideal pels...

Estruch Extra Brut Reserva ECO

Molt sofisticat. D'aroma elegant i sabor ampli, fresc i afruitat....

Estruch Extra Brut Gran Reserva 2017 ECO

Un magnífic balanç entre el caràcter suau i afruitat que...

Estruch Cuvée Les Solanes Brut Nature Reserva ECO

Daurat intens. Finísima bombolla, amb corona sencera i persistent. Aroma...

Estruch Brut Nature Gran Reserva 2016 Eco

Or intens amb reflexos verdosos. Bombolla molt fina, amb corona...