Publicat el 25/08/2016
Al món es cultiven dues mil varietats de raïm, tant per ser consumides com a fruita com per fer-ne sucs o per elaborar-ne vins i caves. Es podria fer cava amb totes elles?
La resposta teòrica a les dues preguntes seria que sí, però en realitat no és així, perquè el cava és un producte sotmès a les normes del Consell Regulador de la Denominació d'Origen, fixades per llei, i que ha de complir per poder-se dir així. I aquestes normes diuen que només es poden fer servir nou varietats de raïm per elaborar cava.
I raïm negre? Se'n pot usar per fer cava? En aquest cas, la resposta és que sí, però tampoc qualsevol varietat. Vegem quins raïms podem trobar a l'etiqueta d'una ampolla de la DO Cava.
Els raïms tradicionals, amb els quals anys enrere s'elaboraven la majoria de caves, són el macabeu, el xarel·lo i la parellada. El primer aporta dolçor i perfum; el segon, finesa, frescor i aroma, i el tercer, cos i estructura. Hi ha una altra varietat blanca que els darrers anys ha adquirit molt protagonisme en l'elaboració del cava, la chardonnay, i la cinquena seria la malvasia o subirat parent.
Però ja hem dit que també es poden fer servir varietats negres. Concretament, la denominació d'origen autoritza l'ús de garnatxa, trepat, pinot negre i monastrell. Aquesta última és la varietat amb la qual es va iniciar l'elaboració del cava, però amb els anys la seva presència ha esdevingut molt minoritària, gairebé testimonial. I la trepat només es pot utilitzar en el cava rosat.
Amb aquests raïms s'elabora el vi base; a partir d'aquí, amb les mateixes varietats la saviesa de cada elaborador donarà al seu producte els trets característics que el faran diferent de tots els altres.
Pels caves que comercialitzem actualment, fem servir sis d'aquestes varietats autoritzades del Consell Regulador de la DO.
El Semisec, el Brut i el Brut nature els fem amb les tres varietats tradicionals, macabeu, parellada i xarel·lo, mentre que l'Extra brut reserva i l'Extra brut gran reserva incorporen a aquestes tres la chardonnay.
El cava rosat i els dos de més alta gamma de la casa, l'Estruch i el Cuvée Les Solanes, són els que menys utilitzen les tres varietats tradicionals.
L'Extra brut rosé s'elabora amb garnatxa i pinot noir, i l'Estruch, un cava brut nature gran reserva eco, es fa també amb pinot noir i chardonnay.
Finalment, el Cuvée Les Solanes porta a parts iguals vins d'aquestes dues varietats i la tradicional xarel·lo
Elaborat amb varietats tradicionals. Complement ideal per als àpats informals,...
Elaborat amb les tradicionals Xarel·lo, Macabeu i Parellada. Aroma amb...
Rosat brillant, d'aroma floral i gust molt afruitat. Ideal pels...
Molt sofisticat. D'aroma elegant i sabor ampli, fresc i afruitat....
Un magnífic balanç entre el caràcter suau i afruitat que...
Daurat intens. Finísima bombolla, amb corona sencera i persistent. Aroma...
Or intens amb reflexos verdosos. Bombolla molt fina, amb corona...